by Pennyslightseminar

Share

by Pennyslightseminar

Share

ΤΜΗΜΑ/ ΤΑΞΗ: Δημοτικό Α, Β, Γ, Δ (προσαρμογή και για μεγαλύτερες τάξεις)

ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ΤΟ ΦΩΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ

ΕΙΔΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Πολιτισμικό θέμα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ: Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Φωτός από την UNESCO (16 Μαΐου)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΔΙΔ. ΩΡΕΣ: 45 λεπτά – μία σχολική ώρα

ΕΝΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Θέατρο ή άλλη αίθουσα με projector & laptop (εκτός κατόπιν συννενόησης)

ΚΕΦΑΛΑΙΑ Ή ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ:

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Μελέτη Περιβάλλοντος, Ενότητα ‘Η ηλεκτρική ενέργεια στη ζωή μας’, (σελ. 147-150)

Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Μελέτη Περιβάλλοντος, Ενότητα ‘Ενέργεια’, (σελ. 108-112)

Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Μελέτη Περιβάλλοντος, Ενότητα ‘Ο τόπος μας’, (σελ. 28- 47)

Ιστορία, ‘Οι Θεοί του Ολύμπου’ Ενότητα 1, (σελ. 10-20)

Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ : Μελέτη Περιβάλλοντος, Ενότητα ‘Η φύση είναι το σπίτι μας’, (σελ. 58- 88)

Ιστορία, ‘Νέες αποικίες των Ελλήνων’ Κεφ. 2, (σελ 17-20)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ: Δρ Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη

ΚΟΣΤΟΣ: Κατόπιν συνεννόησης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα οι μαθητές/τριες μαθαίνουν για το φως και τις ιδιότητες του.  Επίσης, οι μαθητές/τριες ενημερώνονται για τις χρήσεις του φωτός στη σύγχρονη εποχή, αλλά και για τις δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει το φως για ένα καλύτερο μέλλον. Παράλληλα, μαθαίνουν για τη φωτορύπανση και τις συνέπειες αυτής στο περιβάλλον, οπότε και αναζητούν λύσεις για τη μείωση  των επιπτώσεων της.

Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με την έννοια της αειφορίας αλλά και με τις προκλήσεις της ραγδαίας ανάπτυξης. Θέματα που συνδέονται με τους Παγκόσμιους Στόχους 7 & 9 της Βιώσιμης Ανάπτυξης αφού αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση και, ταυτόχρονα, φέρνουν σε επαφή τους/τις μαθητές/τριες με τη βιομηχανία φωτός και την καινοτομία.

Η γνώση αυτή έρχεται να συνδεθεί με το όραμα της UNESCO για ειρήνη, ισότητα, εκπαίδευση ανά τον κόσμο. Έτσι, οι μαθητές/τριες συλλογίζονται πώς το φως μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του οράματος. Μαθαίνουν για τη Διεθνή Ημέρα Φωτός που έχει ορίσει η UNESCO και ευαισθητοποιούνται αναφορικά με τη σημασία και το ρόλο του φωτός για μια καλύτερη ζωή, για όλους.

Δεξιότητες που αναπτύσσονται:

Δεξιότητες Μάθησης:  Δημιουργικότητα, Κριτική σκέψη, Συνεργασία, Επικοινωνία

Δεξιότητες Ζωής:  Αυτομέριμνα, Ενσυναίσθηση και Ευαισθησία, Πρωτοβουλία, Υπευθυνότητα, Συναίσθηση Ευθύνης

Δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης:  Επιμόρφωση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα

Δεξιότητες του νου: Επίλυση προβλημάτων, Μελέτη περιπτώσεων, Στρατηγική σκέψη

Δραστηριότητες:

Οι Δραστηριότητες απευθύνονται σε μαθητές/τριες Α-ΣΤ δημοτικού (προσαρμοσμένες ανάλογα με την ηλικία). Ενδεικτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Καλωσόρισμα – γνωριμία με την ομάδα.

Εισαγωγή στο φως. Παρουσίαση. Παιχνίδι ερωτήσεων με σκοπό να ανακαλύψουμε τις χρήσεις του φωτός στη σύγχρονη εποχή αλλά και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης της φωτορύπανσης. Χρήση οπτικοακουστικού υλικού για να γνωρίσουμε τους Παγκόσμιους Στόχους 7 & 9 του OHE για βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και το όραμα της UNESCO & τη Διεθνή Ημέρα Φωτός.

Yλικά φωτισμού όπως φακοί, προβολείς εκπομπής φωτός, LED, για διερευνητική μάθηση των βασικών ιδιοτήτων του φωτός (όπως σκιά, χρώμα, θερμοκρασία χρώματος, μίξη χρωμάτων, ανάκλαση, απορρόφιση, ηλιακή ενέργεια).

Κλείσιμο- χαιρετισμός.

Σημείωση: η σειρά/ θεματική των δραστηριοτήτων είναι ενδεικτική και ενδέχεται να αλλάξει.

Διαφοροποιήσεις:

Προβλέπονται οι βιωματικές δράσεις με το φως (παιχνίδια με τη χρήση υλικών φωτισμού), χωρίς τη χρήση οπτικουακουστικού υλικού ή παρουσίασης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της ομάδας.

Σύνδεση με την κοινότητα:

Διαγωνισμός Ζωγραφικής με σκοπό τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Φωτός από την UNESCO: Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εμπνεύσει τα παιδιά προκειμένου να συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής που διοργανώνει εθελοντικά η εισηγήτρια Δρ. Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη. Ο Διαγωνισμός Ζωγραφικής διοργανώνεται με σκοπό τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Φωτός, όπως έχει οριστεί η 16η Μαΐου από την UNESCO. Σημειώστε ότι έχουν ήδη διοργανωθεί τέσσερις Διαγωνισμοί Ζωγραφικής, που έχουν αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της UNESCO, με εκατοντάδες συμμετοχές παιδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλα τα παιδιά θα πάρουν Βεβαίωση Συμμετοχής και οι νικητές θα βραβευτούν με δώρο το παιδικό βιβλίο της εισηγήτριας.

Δυνατότητα ενεργοποίησης με καταγραφή των επιπτώσεων της φωτορύπανσης και ιδεών για την αντιμετώπιση της. Επικοινωνία μέσω πόστερ στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου αλλά και σε σημεία του δήμου, όπως δημοτική βιβλιοθήκη, για κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Οι μαθητές αξιοποιούν έτσι τη γνώση τους και παράγουν γνώση για τους άλλους.

Δώρο

Η εισηγήτρια θα προσφέρει ως δώρο σε κάθε σχολείο που συμμετέχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της, το νέο παιδικό βιβλίο της «Ιστορίες γεμάτες φως». Αποτελεί συνέχεια του βραβευμένου παιδικού βιβλίου «Το πρώτο όνειρο του Φώτη. Ένα ταξίδι στο φως» (βραχεία λίστα Ελληνικού ΙΒΒΥ 2021) και του αντίστοιχου Αγγλικού τίτλου «Lucian’s first dream. A journey to light», σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά. Εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για τη Δημοτική Εκπαίδευση. Διαθέσιμα απευθείας από το «Penny’s light seminar». Το βιβλίο θα εμπλουτίσει την παιδική βιβλιοθήκη του σχολείου σας και θα προσφέρει πλούσια ερεθίσματα στα παιδιά προκειμένου να ζωγραφίσουν για τον Διαγωνισμό Ζωγραφικής.

Πληροφορίες:

  • Η δράση έχει εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Στοχεύει στην απόκτηση γνώσης μέσω της εμπειρίας
  • Η δράση γίνεται στο χώρο του σχολείου (τάξη ή άλλη αίθουσα με σχετική συσκότιση του χώρου) ή σε συνεργαζόμενο χώρο του «Penny’s light seminar» κατόπιν συννενόησης
  • Έως τρεις (3) δράσεις την ημέρα στο ίδιο σχολείο
  • Σχεδιασμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγείου, α & β δημοτικού
  • Διάρκεια σεμιναρίου: 60 λεπτά (προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία & τον αριθμό των παιδιών)
  • Κόστος συμμετοχής: κατόπιν συνεννόησης
  • Κρατήσεις & πληροφορίες: 6942 432043