3ος Διεθνής Διαγωνισμός Ζωγραφικής για παιδιά 4-12 ετών για τη Διεθνή Ημέρα Φωτός από την UNESCO

“Το φως ως πηγή ενέργειας”

Η 16η Μάϊου έχει οριστεί από την UNESCO ως η «Διεθνής Ημέρα Φωτός». Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί επέτειο της πρώτης επιτυχημένης διάταξης λέιζερ το 1960 από τον Theodore Maiman. Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Φωτός έχει ως σκοπό να αναδείξει τη σημασία του φωτός και το ρόλο που παίζει στην επιστήμη, στην τέχνη και τον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στη βιώσιμη ανάπτυξη, και σε τομείς όπως η ιατρική, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια.

Φορείς ανά το κόσμο καλούνται να συμμετάσχουν περί τη 16η Μαΐου κάθε χρόνου, σε δράσεις που αναδεικνύουν το τρόπο που η επιστήμη, η τεχνολογία, η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να βοηθήσουν να επιτευχθούν οι στόχοι της UNESCO: εκπαίδευση, ισότητα, ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό, το “Penny’s Light Seminar” της Δρ. Πέννυς Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη, διοργανώνει τον 3ο Διεθνή Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα το φως. Ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη σημασία και το ρόλο του φωτός στη ζωή μας, ειδικά στη σημερινή συγκυρία της ενεργειακής κρίσης.

Ανάρτηση Διαγωνισμού στην επίσημη σελίδα lightday.org της UNESCO

Ο Διαγωνισμός έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα της Διεθνούς Ημέρας Φωτός www.lightday.org Στην κατηγορία Events, στη χώρα Greece.

Θέμα Διαγωνισμού: “Το φως ως πηγή ενέργειας”

Το φως αποτελεί μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που αναπληρώνεται φυσικά. Στις μέρες μας παίζει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών μας, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης αλλά και των κλιματικών αλλαγών.

Τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν το φως ως πηγή ενέργειας. Τα παιδιά μπορούν να αποτυπώσουν, για παράδειγμα, τις χρήσεις του ηλιακού φωτός ως πηγή ενέργειας (θέρμανση, ψύξη, φωτισμός, παραγωγή ηλεκτρική ενέργεια κλπ). Εναλλακτικά, μπορούν να αποτυπώσουν τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει το φως ως πηγή ενέργειας (εκπαίδευση, ισότητα, ειρήνη κλπ), εκφράζοντας έτσι το όραμα της UNESCO. Ειδικά για τα παιδιά του νηπιαγωγείου δίνεται η δυνατότητα να ζωγραφίσουν το τι κάνουμε κάνω από το φως.

Διάρκεια Διαγωνισμού

Ο Διαγωνισμός έχει διάρκεια Ιανουάριο – Μάιο 2023. Συγκεκριμένα ως τελευταία ημέρα υποβολής ορίζεται η 1η Μαίου 2023.

Πληροφοριακό Υλικό

Εκτυπώστε το PDF αρχείο με όλες τις πληροφορίες:

Παρουσιάσεις έργων

Τα έργα που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν σε ψηφιακή έκθεση. Επίσης, θα αποσταλούν ηλεκτρονικά, βραβεία συμμετοχής που θα μπορούν να εκτυπώσουν και να συμπληρώσουν τα σχολεία με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό.

Διαδραστικά ή διαδικτυακά εργαστήρια με το φως

Με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεων των παιδιών μέσα από μια σειρά βιωματικών εμπειριών, σχεδiάστηκε από τη Δρ Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη και το Penny’s light seminar ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο χώρο του σχολείου σας ή σε χώρο του Penny’s light seminar και έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα 45 λεπτών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει αντικείμενο τη χρήση του φωτός και πρόκειται για διαδραστικό εργαστήρι. Σκοπός είναι να κάνουμε μια αναδρομή στη χρήση του φωτός ώστε να «ρίξουμε φως» στις τεχνολογίες του σήμερα με γνώμονα την ενέργεια. Επίσης, σκοπός είναι να αντλήσουμε έμπνευση μέσα από νέα ερεθίσματα και να ενημερωθούμε για το ρόλο και τη σημασία του φωτός στη ζωή μας μέσα από το όραμα της UNESCO. Για πληροφορίες και προγραμματισμό δράσης, επικοινωνήστε με το 6942432043. Οι δράσεις μπορούν να γίνουν και διαδικτυακά.

Βήμα 1- Αποτύπωση

Τα παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, καλούνται να δημιουργήσουν ατομικά έργα σε λευκό χαρτί Α4 (οριζόντια). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε υλικά ζωγραφικής (όπως ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, νερομπογιές, τέμπερες). Επίσης, μπορεί να γίνει κολλάζ εφόσον αυτό ενσωματωθεί στη ζωγραφιά, αποτελώντας μέρος αυτής και όχι ένα ανεξάρτητο εικαστικό έργο.

Βήμα 2 – Φωτογραφία

Τραβήξτε φωτογραφία τη ζωγραφιά των παιδιών. Προσέξτε να είναι καλά φωτισμένη, χωρίς σκιές. Δεν πρέπει να φαίνεται τίποτε άλλο εκτός από τη ζωγραφιά. Σώστε τη φωτογραφία με το επίθετο-όνομα και τη χρονολογία γέννησης του παιδιού. Οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν μορφή (.png, .jpg) max 2MB.

Βήμα 3- Υποβολή έργων

Στείλτε τη φωτογραφία με τη ζωγραφιά μεταξύ 10 Ιανουαρίου και 1η Μαίου 2023 συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη φόρμα υποβολής έργων που θα βρείτε εδώ. Εάν ανήκετε σε σχολείο, τότε η αποστολή των έργων μπορεί να γίνει με ειδική κωδικοποίηση (χωρίς να αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα των παιδιών, αλλά να συμπεριλαμβάνεται η χρονολογία γέννησης τους) στο email: pennyslightseminar@gmail.com Εναλλακτικά, υπάρχει και η δυνατότητα παραλαβής των έργων από τα σχολεία που βρίσκονται εντός Αττικής, κατόπιν συνεννόησης.

Κριτική Επιτροπή

Θα ανακοινωθεί σύντομα.

Έπαθλα νικητών

Οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Μάιο 2023 και θα λάβουν ως δώρο από το “Penny’s Light Seminar” το βιβλίο της Δρ Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη στα Αγγλικά με τίτλο “Lucian’s first dream. A journey to light” σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά. Σας ενημερώνουμε ότι ο αντίστοιχος τίτλος στα Ελληνικά “Το πρώτο όνειρο του Φώτη. Ένα ταξίδι στο φως” συμπεριλαμβάνεται στις βραχείες λίστες του Ελληνικού ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το 2021, ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2020! Και οι δύο τίτλοι εκγρίθηκαν τον Ιανουάριο 2022 από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας της Κύπρου για τις βιβλιοθήκες της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ιδιωτικές εκδόσεις. Διανομή Εκδόσεις Πατάκη.

Όροι & Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Βρείτε τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής εδώ: https://pennymichelinaki.com/terms-conditions-greek/

1ος & 2ος Διεθνείς Διαγωνισμοί Ζωγραφικής

Ο 1ος και 2ος Διαγωνισμός Ζωγραφικής που διοργανώθηκε από την Δρ. Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη το 2021 και 2022 είχαν συμπεριληφθεί στο επίσημο site της UNESCΟ: https://www.lightday.org/events (χώρα Greece).

Διοργάνωση: Penny’s light seminar.

Δώρο νικητών: “Lucian’s first dream. A journey to light”.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *