Φροντίζω το περιβάλλον: φως.

Το διαδραστικό αυτό εργαστήρι αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης δεξιοτήτων για τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας. Το εργαστήρι έχει βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσης μέσω της εμπειρίας και αποβλέπει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για το ρόλο και τη σημασία του φωτός στο περιβάλλον.

Η θεματική στην οποία εντάσσεται το εργαστήρι, είναι: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συγκεκριμένα, στο εργαστήρι αυτό συνδέουμε τη χρήση του φωτός του παρελθόντος με την προηγμένη σύγχρονη τεχνολογία φωτός. Μαθαίνουμε για το θέμα της φωτορύπανσης, των επιπτώσεων στο περιβάλλον, των τρόπων περιορισμού της, καθώς και της ανακύκλωσης.

Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουμε είναι θεατρικό παιχνίδι και πειραματισμοί. Το θεατρικό παιχνίδι προσεγγίζεται ως εμψυχωτική διαδικασία και αποσκοπεί στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη, αυτο-έκφραση, κριτική σκέψη, δημιουργική φαντασία των παιδιών. Οι πειραματισμοί μας βοηθούν να έρθουμε σε επαφή με διάφορα υλικά φωτισμού προκειμένου να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φως.

Με τη γνώση αυτή, βοηθούμε την ηρωίδα της ιστορίας μας – μια υπέροχη πυγολαμπίδα- να λάμψει ξανά ή εναλλακτικά παρατηρούμε κτίσματα της Ελλάδας και αναλογιζόμαστε πώς μπορεί το φως να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προβολής και ανάδειξης, αλλά και προστασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα μπορεί να εμπνεύσει τα παιδιά προκειμένου να συμμετέχουν στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Ζωγραφικής 2024, με θέμα “Φως: Νοιάζομαι, Φροντίζω”, που διοργανώνει η Δρ. Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Φωτός. Σημειώστε ότι ο Διαγωνισμός αυτός όπως και οι προηγούενοι τρεις Διεθνείς Διαγωνισμούς Ζωγραφικής που έχουν αναρτηθεί στο επίσημο site της UNESCO για τη Διεθνή Ημέρα Φωτός.

Πληροφορίες για τη δράση:

  • Η δράση έχει εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Στοχεύει στην απόκτηση γνώσης μέσω της εμπειρίας
  • Η δράση γίνεται στο χώρο του σχολείου (τάξη ή κάποια άλλη αίθουσα) ή σε συνεργαζόμενο χώρο του penny’s light seminar κατόπιν συννενόησης
  • Έως τρεις (3) δράσεις την ημέρα στο ίδιο σχολείο
  • Σχεδιασμένο για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού (προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία)
  • Διάρκεια σεμιναρίου: 45- 60 λεπτά (προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία & τον αριθμό των παιδιών)
  • Κόστος συμμετοχής: κατόπιν συνεννόησης

Επιπλέον πληροφορίες:

Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένα από το παιδικό βιβλίο “Το πρώτο όνειρο του Φώτη. Ένα ταξίδι στο φως” της Πέννυς Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά (Ιδ. έκδοση, διανομή Εκδόσεις Πατάκη). Συμπεριλαμβάνεται στις βραχείες λίστες του Ελληνικού ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το 2021 και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου (όπως και ο Αγγλικός τίτλος).-

Η εισηγήτρια Πέννυ κατέχει Διδακτορικό και Μεταπτυχιακό στο Φωτισμό με πολυετή εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού. Έχει παρουσιάσει προγράμματα της σε πολλά σχολεία αλλά και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πληροφορίες στο 6942432043 και στο pennyslightseminar@gmail.com

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *