Παίζουμε με το φως & ένα βιβλίο!

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ!

Κύκλος αυτόνομων συναντήσεων στον χώρο σας, για παιδιά 3-6 χρονών / 6-10 χρονών

Αφετηρία μας το παιδικό βιβλίο «Το πρώτο όνειρο του Φώτη. Ένα ταξίδι στο φως». Θα γνωρίσουμε τον Φώτη και μαζί με αυτόν θα πειραματιστούμε με τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με το φως. Θα εκφραστούμε εικαστικά, θεατρικά, δημιουργικά! Στο διαδραστικό αυτόν κύκλο, θα ονειρευτούμε και θα αποκαλύψουμε αλήθειες «γεμάτες φως»!

ΔΟΜΗ & ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Η δράση έχει εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Στοχεύει στην απόκτηση γνώσης μέσω της εμπειρίας. Σκοπός είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το παιδικό βιβλίο, να μάθουν βιωματικά, να πειραματιστούν με υλικά, να εκφραστούν δημιουργικά, να απελευθερώσουν σκέψεις & συναισθήματα.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ:

Όνειρα, αισθήσεις, παιχνίδια με το φως και το σκοτάδι, συναισθήματα, διάθεση για εξερεύνηση, πίστη στον εαυτό μας.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Η κάθε συνάντηση διαρκεί 45-60 λεπτά ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία των παιδιών. Ο αριθμός και ημερομηνίες των συναντήσεων προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες σας, μιας και πρόκειται για αυτόνομες δράσεις. Τα εργαστήρια μπορούν να προσαρμοστούν και στα θέματα που δουλεύονται στις τάξεις, για μεγαλύτερη κατανόηση από τα παιδιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα άλλα εργαστήρια της Πέννυς ή να σχεδιάσει η Πέννυ ένα εργαστήρι ειδικά για εσάς και τα παιδιά σας! Τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πανδημία. Κόστος κατόπιν συνεννόησης.

Δυνατότητα διαδικτυακών εργαστηρίων για τα σχολεία του εξωτερικού!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ “ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ & ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ”

1η Συνάντηση: Διαδραστική αφήγηση του βιβλίου.

Με παιχνίδια γνωριμίας, τα παιδιά θα καλώς ορίσουν τον Φώτη, τον ήρωα του βιβλίου. Στη συνέχεια, θα παρακολουθήσουν τη διαδραστική αφήγηση του βιβλίου. Και στο τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις εντυπώσεις, τα συναισθήματα και τα όνειρα τους.

Αποστολή 1η: θα σας ανατεθεί μία άσκηση που θα πρέπει να ολοκληρώσετε μέχρι την επόμενη συνάντηση!

2η Συνάντηση: Τα πειράματα του Φώτη.

Μεταμορφωνόμαστε σε εξερευνητές προκειμένου να μπούμε στον μαγικό κόσμο του φωτός και των πειραμάτων. Θα εξερευνήσουμε τις σκιές, τις αντανακλάσεις, τα χρώματα. Οι βασικές έννοιες του φωτός, όπως διάχυση και διάθλαση, θα γίνουν αντιληπτές μέσα από βιωματικές εμπειρίες. Στο τέλος, θα συζητήσουμε για τη σημασία του φωτός στη ζωή μας.

Αποστολή 2η: θα σας ανατεθεί να δημιουργήσετε μια κατασκευή μέχρι την επόμενη συνάντηση!

3η Συνάντηση: Εικαστικές δημιουργίες υπό το φως.

Γνωριζόμαστε καλύτερα προκειμένου να εκφραστούμε περισσότερο. Μέσα από παιχνίδια θα αναδιηγηθούμε την ιστορία. Στη συνέχεια, δημιουργούμε εικαστικό έργο. Σε κύκλο, συνοψίζουμε όσα μας έκαναν εντύπωση.

Αποστολή 3η: θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε μια ατομική ζωγραφιά μέχρι την επόμενη συνάντηση για τον 2ο Διαγωνισμό Ζωγραφικής που διοργανώνει η Πέννυ (πληροφορίες στο τέλος της σελίδας).

4η Συνάντηση: Δραματοποίηση της ιστορίας με φως.

Γνωριζόμαστε ακόμα καλύτερα παίζοντας παιχνίδια. Γινόμαστε οι ήρωες του βιβλίου ώστε μέσα από δράσεις να εκφράσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Σε κύκλο, ανακεφαλαιώνουμε όσα μάθαμε και όσα έχουν για εμάς σημασία.

Αποστολή 4η: θα σας ζητηθεί να κάνετε μια δημιουργική δραστηριότητα και να στείλετε, εάν το επιθυμείτε, φωτογραφίες στο pennyslightseminar@gmail.com

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΙΑΣ:

Το θέμα του “φωτός” προσεγγίζεται σε αυτόν τον κύκλο εργαστηρίων με έναν πολυδιάσταστο τρόπο. Εντάσσεται, επομένως σε διάφορες θεματικές ενότητες, ενώ προάγει δεξιότητες του 21ου αιώνα, δεξιότητες ζωής, δεξιότητες του νου, δεξιότητες τεχνολογίας! Ενδεικτικά, αναφέρονται τα παρακάτω:

  • ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ: μαθαίνουμε να ονειρευόμαστε, να κυνηγάμε τα όνειρα μας, να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, να ανακαλύπτουμε την εσωτερική μας δύναμη.
  • ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: μαθαίνουμε για το φως αλλά και για τη φωτορύπανση, τις συνέπειες της, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης της.
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ: θέτουμε το θέμα της διαφορετικότητας και του αλληλοσεβασμού, με αφορμή τις ανακαλύψεις του ήρωα για τα συναισθήματα του.
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ: βρίσκουμε ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το φως και να κάνουμε δημιουργικές δράσεις και κατασκευές.

ΠΕΝΝΥ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗ

Η Πέννυ κατέχει Διδακτορικό (PhD) & Μεταπτυχιακό (MSc) στον αρχιτεκτονικό φωτισμό από το University College London. Έχει εργαστεί στο χώρο του επαγγελματικού φωτισμού για περισσότερο από 15 χρόνια, με παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.  Έχει σχεδιάσει τη σειρά διαδραστικών εργαστηρίων με το φως, Penny’s light seminar, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού και ομάδες επικοινωνίας με επίκεντρο τα παιδιά. Πραγματοποιεί εργαστήρια στα πλαίσια εθελοντικών δράσεων. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο παιδικό βιβλίο της.

«ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ»

Το βιβλίο, σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά είναι ιδιωτικής έκδοσης και διανέμεται στα βιβλιοπωλεία από τον εκδοτικό οίκο Πατάκη. Διατίθεται και στα Αγγλικά υπό τον τίτλο «Lucian’s first dream. A journey to light». Tο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται στους βραχείς καταλόγους του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το 2021.Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου …. πιστεύει ότι οι βραχείς κατάλογοι αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή στα καλύτερα βιβλία του 2020” (πηγή: greek ibby – kyklos paidikoy vivlioy). Το βιβλίο είναι διαθέσιμο και απευθείας από την Πέννυ μαζί με δώρα ζωγραφισμένα στο χέρι: https://pennyscustomgifts.com/product-category/childrens-books/

2ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4-12 ΧΡΟΝΩΝ

Η Πέννυ διοργανώνει Διαγωνισμό Ζωγραφικής για παιδιά, στα πλαίσια εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Φωτός όπως έχει οριστεί από την UNESCO η 16η Μαΐου. Πρόκειται για μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών για τη σημασία και το ρόλο του φωτός στη ζωή μας. Το θέμα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθεί σύντομα. Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν ατομικά έργα σε λευκό χαρτί Α4 (οριζόντια ή κάθετα) με οποιαδήποτε υλικά ζωγραφικής (πχ ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, αλλά όχι πρόσθετα υλικά κολάζ). Ο Διαγωνισμός έχει διάρκεια 1/10/2021 – 30/4/2022. Οι νικητές θα επιλεχθούν από επιτροπή και θα ανακοινωθούν τον Μάιο 2022, με έπαθλο το βιβλίο της Πέννυς στα Αγγλικά. Σημειώστε ότι ο 1ος Διαγωνισμός Ζωγραφικής που διοργανώθηκε από την Πέννυ το 2021 συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο site της UNESCΟ: https://www.lightday.org/events (επιλέξτε χώρα Greece). Την ψηφιακή έκθεση με τα 400 έργα από 4 χώρες, καθώς και σχετικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο:  https://pennymichelinaki.com/category/drawings-2021/

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για σχεδιασμό εργαστηρίου με βάση τις ανάγκες σας, επικοινωνήστε με την Πέννυ στο pennyslightseminar@gmail.com ή στο 6942432043.

Ελληνικός τίτλος ISBN 9786180019872. Αγγλικός τίτλος ISBN 9786180019889.

Please follow and like us: