Παίζουμε με το φως & ένα βραβευμένο βιβλίο!

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ!

Κύκλος αυτοτελών συναντήσεων στον χώρο σας, για παιδιά 3-6 χρονών / 6-10 χρονών

Αφετηρία μας το παιδικό βιβλίο «Το πρώτο όνειρο του Φώτη. Ένα ταξίδι στο φως». Θα γνωρίσουμε τον Φώτη και μαζί με αυτόν θα πειραματιστούμε με τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με το φως. Θα εκφραστούμε εικαστικά, θεατρικά, δημιουργικά! Στο διαδραστικό αυτόν κύκλο, θα ονειρευτούμε και θα αποκαλύψουμε αλήθειες «γεμάτες φως»!

ΔΟΜΗ & ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Η δράση έχει εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Στοχεύει στην απόκτηση γνώσης μέσω της εμπειρίας. Σκοπός είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το παιδικό βιβλίο, να μάθουν βιωματικά, να πειραματιστούν με υλικά, να εκφραστούν δημιουργικά, να απελευθερώσουν σκέψεις & συναισθήματα.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ:

Όνειρα, αισθήσεις, παιχνίδια με το φως και το σκοτάδι, συναισθήματα, διάθεση για εξερεύνηση, πίστη στον εαυτό μας.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Η κάθε συνάντηση διαρκεί 45-60 λεπτά ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία των παιδιών. Ο αριθμός και ημερομηνίες των συναντήσεων προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες σας, μιας και πρόκειται για αυτόνομες δράσεις. Τα εργαστήρια μπορούν να προσαρμοστούν και στα θέματα που δουλεύονται στις τάξεις, για μεγαλύτερη κατανόηση από τα παιδιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα άλλα εργαστήρια της Πέννυς ή να σχεδιάσει η Πέννυ ένα εργαστήρι ειδικά για εσάς και τα παιδιά σας! Τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πανδημία. Κόστος κατόπιν συνεννόησης.

Δυνατότητα διαδικτυακών εργαστηρίων για τα σχολεία του εξωτερικού!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ “ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ & ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ”

1η Συνάντηση: Διαδραστική αφήγηση του βιβλίου.

Με παιχνίδια γνωριμίας, τα παιδιά θα καλώς ορίσουν τον Φώτη, τον ήρωα του βιβλίου. Στη συνέχεια, θα παρακολουθήσουν τη διαδραστική αφήγηση του βιβλίου. Και στο τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις εντυπώσεις, τα συναισθήματα και τα όνειρα τους.

Αποστολή 1η: θα σας ανατεθεί μία πρόκληση που θα πρέπει να ολοκληρώσετε μέχρι την επόμενη συνάντηση!

2η Συνάντηση: Στη σκιά του Φώτη

Ο Φώτης ξανασυστήνεται μέσα από το βιβλίο του και μέσα από εικαστικές δημιουργίες και/ή θεατρικά παιχνίδια! Μεταμορφωνόμαστε σε εξερευνητές προκειμένου να μπούμε στον μαγικό κόσμο του φωτός και των σκιών και ακολουθούμε τον Φώτη στο ταξίδι του, μαθαίνοντας μέσα από την εμπειρία.

Αποστολή 2η: θα σας ανατεθεί να δημιουργήσετε μια κατασκευή μέχρι την επόμενη συνάντηση!

3η Συνάντηση: Τα χρώματα του Φώτη.

Μέσα από παιχνίδια, γνωριζόμαστε καλύτερα με τον Φώτη & το βιβλίο του. Κάνουμε εικαστικές δημιουργίες και/ή παίζουμε θεατρικά παιχνίδια και προσπαθούμε να εκφράσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Όλα αυτά, μέσα σε πολύ χρώμα! Σε κύκλο, ανακεφαλαιώνουμε όσα μάθαμε και όσα έχουν για εμάς σημασία.

Αποστολή 3η: θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε μια ατομική ζωγραφιά μέχρι την επόμενη συνάντηση!

4η Συνάντηση: Το φως ως πηγή έμπνευσης.

Μέσα από δράσεις προσπαθούμε να μπούμε σε πιο “βαθιά” νοήματα και να σκεφτούμε το φως ως πηγή έμπνευσης. Αλήθεια, πώς είχαν χρησιμοποιήσει το φως οι Αρχαίοι Έλληνες; Ποιες ανακαλύψεις έγιναν στο χώρο του φωτός από τότε; Ποιο το όραμα της UNESCO για το φως; Θα εντάξουμε τς έννοιες “Κανοτομώ- δημουργώ” και “Φροντίζω το περιβάλλον” σε σχέση με το φως. Στο τέλος, θα εκφραστούμε με το φως ως πηγή έμπνευσης.

Αποστολή 4η: θα σας προταθεί να δημιουργήσουν τα παιδιά ατομικές ζωγραφιές για τον 2ο Διαγωνισμό Ζωγραφικής που διοργανώνει η Πέννυ (πληροφορίες στο τέλος της σελίδας).

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΙΑΣ:

Το θέμα του “φωτός” προσεγγίζεται σε αυτόν τον κύκλο εργαστηρίων με έναν πολυδιάσταστο τρόπο. Εντάσσεται, επομένως σε διάφορες θεματικές ενότητες, ενώ προάγει δεξιότητες του 21ου αιώνα, δεξιότητες ζωής, δεξιότητες του νου, δεξιότητες τεχνολογίας! Ενδεικτικά, αναφέρονται τα παρακάτω:

  • ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ: μαθαίνουμε να ονειρευόμαστε, να κυνηγάμε τα όνειρα μας, να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, να ανακαλύπτουμε την εσωτερική μας δύναμη.
  • ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: μαθαίνουμε για το φως αλλά και για τη φωτορύπανση, τις συνέπειες της, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης της.
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ: θέτουμε το θέμα της διαφορετικότητας και του αλληλοσεβασμού, με αφορμή τις ανακαλύψεις του ήρωα για τα συναισθήματα του.
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ: βρίσκουμε ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το φως και να κάνουμε δημιουργικές δράσεις και κατασκευές.

ΠΕΝΝΥ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗ

Η Πέννυ κατέχει Διδακτορικό (PhD) & Μεταπτυχιακό (MSc) στον αρχιτεκτονικό φωτισμό από το University College London. Έχει εργαστεί στο χώρο του επαγγελματικού φωτισμού για περισσότερο από 15 χρόνια, με παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.  Έχει σχεδιάσει τη σειρά διαδραστικών εργαστηρίων με το φως, Penny’s light seminar, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού και ομάδες επικοινωνίας με επίκεντρο τα παιδιά. Πραγματοποιεί εργαστήρια στα πλαίσια εθελοντικών δράσεων. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο παιδικό βιβλίο της.

«ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ»

Το βιβλίο, σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά είναι ιδιωτικής έκδοσης και διανέμεται στα βιβλιοπωλεία από τον εκδοτικό οίκο Πατάκη. Διατίθεται και στα Αγγλικά υπό τον τίτλο «Lucian’s first dream. A journey to light». Tο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται στους βραχείς καταλόγους του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το 2021.Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου …. πιστεύει ότι οι βραχείς κατάλογοι αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή στα καλύτερα βιβλία του 2020” (πηγή: greek ibby – kyklos paidikoy vivlioy). Το βιβλίο είναι διαθέσιμο και απευθείας από την Πέννυ μαζί με δώρα ζωγραφισμένα στο χέρι: https://pennyscustomgifts.com/product-category/childrens-books/

Ελληνικός τίτλος ISBN 9786180019872. Αγγλικός τίτλος ISBN 9786180019889.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4-12 ΧΡΟΝΩΝ

Η Πέννυ διοργανώνει Διαγωνισμούς Ζωγραφικής για παιδιά, στα πλαίσια εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Φωτός όπως έχει οριστεί από την UNESCO η 16η Μαΐου. Πρόκειται για μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών για τη σημασία και το ρόλο του φωτός στη ζωή μας.

Το θέμα του Διαγωνισμού ανακοινώνεται ανά χρόνο. Οι νικητές επιλέγονται από επιτροπή και ανακοινώνονται τον Μάιο κάθε χρόνου, με έπαθλο το βιβλίο της Πέννυς στα Αγγλικά. Ακολουθήσει ψηφιακή έκθεση με τα έργα.

Σημειώστε ότι όλοι οι Διαγωνισμοί Ζωγραφικής που διοργανώνι η Πέννυ έχουν συμπεριληφθεί στο επίσημο site της UNESCΟ: https://www.lightday.org/events (χώρα Greece). Για αναλυτικές πληροφορίες επισκεφτείτε το https://pennyslightseminar.com/category/contests/

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για σχεδιασμό εργαστηρίου με βάση τις ανάγκες σας, επικοινωνήστε με την Πέννυ στο pennyslightseminar@gmail.com ή στο 6942432043.

Please follow and like us: