Το φως γύρω μας (Ε, Στ Δημοτικού)

ΤΜΗΜΑ/ ΤΑΞΗ: Δημοτικό Ε, ΣΤ (προσαρμογή και για μικρότερες τάξεις)

ΕΙΔΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Πολιτισμικό θέμα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ: Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Φωτός από την UNESCO (16 Μαΐου)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΔΙΔ. ΩΡΕΣ: 45 λεπτά – μία σχολική ώρα (2 σχολικές ώρες κατόπιν συνεννόησης)

ΕΝΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Θέατρο ή άλλη αίθουσα με projector & laptop (εκτός κατόπιν συννενόησης)

ΚΕΦΑΛΑΙΑ Ή ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ:

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Φυσική Ενότητα ‘Φως’ (σελ.72-83)

ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Φυσική Ενότητα ‘Φως’ (σελ.102-111)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ: Δρ Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη

ΚΟΣΤΟΣ: Κατόπιν συνεννόησης

Περιγραφή προγράμματος:

Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα οι μαθητές/τριες μαθαίνουν για το φως και τις ιδιότητες του.  Επίσης, οι μαθητές/τριες ενημερώνονται για τις χρήσεις του φωτός στη σύγχρονη εποχή, αλλά και για τις δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει το φως για ένα καλύτερο μέλλον. Παράλληλα, μαθαίνουν για τη φωτορύπανση και τις συνέπειες αυτής στο περιβάλλον, οπότε και αναζητούν λύσεις για τη μείωση  των επιπτώσεων της.

Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με την έννοια της αειφορίας αλλά και με τις προκλήσεις της ραγδαίας ανάπτυξης. Θέματα που συνδέονται με τους Παγκόσμιους Στόχους 7 & 9 της Βιώσιμης Ανάπτυξης αφού αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση και, ταυτόχρονα, φέρνουν σε επαφή τους/τις μαθητές/τριες με τη βιομηχανία φωτός και την καινοτομία.

Η γνώση αυτή έρχεται να συνδεθεί με το όραμα της UNESCO για ειρήνη, ισότητα, εκπαίδευση ανά τον κόσμο. Έτσι, οι μαθητές/τριες συλλογίζονται πώς το φως μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του οράματος. Μαθαίνουν για τη Διεθνή Ημέρα Φωτός που έχει ορίσει η UNESCO και ευαισθητοποιούνται αναφορικά με τη σημασία και το ρόλο του φωτός για μια καλύτερη ζωή, για όλους.

Δεξιότητες που αναπτύσσονται:

Δεξιότητες Μάθησης:  Δημιουργικότητα, Κριτική σκέψη, Συνεργασία, Επικοινωνία

Δεξιότητες Ζωής:  Αυτομέριμνα, Ενσυναίσθηση και Ευαισθησία, Πρωτοβουλία, Υπευθυνότητα, Συναίσθηση Ευθύνης

Δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης:  Επιμόρφωση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα

Δεξιότητες του νου: Επίλυση προβλημάτων, Μελέτη περιπτώσεων, Στρατηγική σκέψη

Δραστηριότητες:

Οι Δραστηριότητες απευθύνονται σε μαθητές/τριες Α-ΣΤ δημοτικού (προσαρμοσμένες ανάλογα με την ηλικία). Ενδεικτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Καλωσόρισμα – γνωριμία με την ομάδα.

Εισαγωγή στο φως. Παρουσίαση. Παιχνίδι ερωτήσεων με σκοπό να ανακαλύψουμε τις χρήσεις του φωτός στη σύγχρονη εποχή αλλά και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης της φωτορύπανσης. Χρήση οπτικοακουστικού υλικού για να γνωρίσουμε τους Παγκόσμιους Στόχους 7 & 9 του OHE για βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και το όραμα της UNESCO & τη Διεθνή Ημέρα Φωτός.

Yλικά φωτισμού όπως φακοί, προβολείς εκπομπής φωτός, LED, για διερευνητική μάθηση των βασικών ιδιοτήτων του φωτός (όπως σκιά, χρώμα, θερμοκρασία χρώματος, μίξη χρωμάτων, ανάκλαση, απορρόφιση, ηλιακή ενέργεια).

Κλείσιμο- χαιρετισμός.

Σημείωση: η σειρά/ θεματική των δραστηριοτήτων ενδέχεται να αλλάξει.

Διαφοροποιήσεις:

Προβλέπονται οι βιωματικές δράσεις με το φως (παιχνίδια με τη χρήση υλικών φωτισμού), χωρίς τη χρήση οπτικουακουστικού υλικού ή παρουσίασης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της ομάδας.

Σύνδεση με την κοινότητα:

  • Δυνατότητα συμμετοχής στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Ζωγραφικής που διοργανώνει το Penny’s light seminar για τον ορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Φωτός, με θέμα “Φως: Νοιάζομαι, Φροντίζω” (οι προηγούμενοι τρεις διαγωνισμοί είχαν αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της UNESCO για τη Διεθνή Ημέρα Φωτός lightday.org με εκατοντάδες συμμετοχές). Πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
  • Δυνατότητα ενεργοποίησης με καταγραφή των επιπτώσεων της φωτορύπανσης και ιδεών για την αντιμετώπιση της. Επικοινωνία μέσω πόστερ στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου αλλά και σε σημεία του δήμου, όπως δημοτική βιβλιοθήκη, για κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Οι μαθητές αξιοποιούν έτσι τη γνώση τους και παράγουν γνώση για τους άλλους.

Πληροφορίες:

Δρ Παναγιώτα Χατζηευστρατίου (PhD/ MSc Light & Lighting). Πλήρες βιογραφικό θα βρείτε εδώ.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο www.pennyslightseminar.com

Για να κλείσετε ημερομηνία εργαστηρίου, επικοινωνήστε στο 6942432043 ή με το pennyslightseminar@gmail.com

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *